El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha exposat aquest dimarts l’actualització setmanal de les gràfiques de l’evolució epidemiològica, que té en compte la data d’inici de símptomes de la COVID-19. Martínez Benazet ha emfatitzat que s’observa “un bon comportament epidemiològic” amb una tendència a la baixa de manera progressiva, “malgrat les excepcions al confinament de les darreres setmanes”. De fet, es destaca que el nombre de persones recuperades supera amb escreix els casos actius de coronavirus SAR-CoV-2.

“Aquest bon comportament no ens ha de fer oblidar que el virus encara està a la comunitat i hem de seguir sent molt cautelosos”, ha afegit. En aquest sentit, el ministre ha recordat que demà 13 de maig s’inicia la segona fase d’excepcions al confinament amb una ampliació de les activitats –com ara sortir en bicicleta o fer senderisme– que no són de risc i permeten respectar el distanciament social. Així mateix, s’augmenta el temps per a les sortides, podent-se escollir entre sortir una hora cada dia o dues hores en dies alterns en funció dels números d’edifici. “En aquestes noves excepcions s’ha de ser molt responsable i eficient”, ha afegit.

En paral·lel, el ministre ha recordat que avui és el Dia internacional de la infermeria, una data en la qual es destaca “la importància d’aquesta professió en l’àmbit de la sanitat i de la societat en general”. Joan Martínez Benazet ha remarcat el paper dels professionals de la infermeria “durant la pandèmia i en totes les accions de la salut pública, amb una entrega absoluta”. “Abans de caure en la pandèmia ja estàvem treballant en la llei de professions sanitàries i en la llei d’infermeria, i això no passa a l’oblit, ja que és un dels projectes que es volen reprendre tan aviat la COVID-19 ens deixi”, ha conclòs.  

Finalment, el ministre ha posat en relleu que hi ha un grup al país, constituït per diversos metges i psicòlegs, que han posat a disposició, especialment per a professionals sanitaris, el tractament a través de l’eina d’intervenció EMDR, centrada en tractar l’estrès post traumàtic, així com les seqüeles econòmiques i socials de la COVID-19. Es pot contactar amb aquest grup i realitzar la teràpia telemàtica al correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Pel que fa a l’actualització sanitària, Martínez Benazet ha informat que actualment hi ha 142 casos actius de persones malaltes de coronavirus a Andorra. D’aquestes, 11 estan ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (8 a planta i 3 a la Unitat de Cures Intensives) i 131 romanen aïllades. A més, hi ha 568 recuperats i les defuncions es mantenen en 48. Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 758 casos confirmat de coronavirus al Principat.Source link