Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος  και ως εκ τούτου ο αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 152 συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι , εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα,  32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054  κλινικά δείγματα.  


Video: Κορωνοϊός: Η εξάπλωση του Covid 19 στην Ελλάδα με αριθμούς (12 Μαΐου)

Για τα φάρμακα και εμβόλια έναντι του Covid 19

Αναφερόμενος στη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας ρεμδεσιβίρη, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία».

Όπως είπε, επίσης, «ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι ήδη 8 υπόψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία τακτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Τσιόδρας: Τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες ημέρες

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». 

«Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικά, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ πρότεινε τα εξής:

α. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας.

«Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ’ αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». ξεκαθάρισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

β. Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει.

γ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η οποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορωνοϊό.

δ. Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.

ε.  Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.

στ. Να επιτηρούμε στενά την κατάσταση της υγείας μας.

Για τη διεθνή ημέρα νοσηλευτών: Σήμερα τιμούμε το 50% το προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί δεν υπάρχουμε. Τους ευχαριστώ όλους.

Για τον Τουρισμό και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών: Οι μετακινήσεις και οι αφίξεις θα γίνονται με κανόνες. Οι κανόνες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι και θα αφορούν την εξέταση ταξιδιωτών στις χώρες αναχώρησής τους, τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.

Χαρδαλιάς: Από 18 Μαΐου ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη νήσο Κρήτη, ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρόθεση μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, όμως αυτό θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Απάντηση Κοντοζαμάνη για τα τεστ

Ο δείκτης επιβεβαιωμένου κρούσματος και πόσα τεστ έχουν διενεργηθεί ανά κρούσμα εξαρτάται από την ιχνηλασιμότητα των κρουσμάτων. Στον πίνακα αυτό, η χώρα μας βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις πρώτες θέσεις και για κάποιες ημέρες βρέθηκε και στην πρώτη θέση.

Ανοίγουν οι εκκλησίες από τις 17 Μαΐου – Τι θα ισχύει

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Τακτικά χειρουργεία: Πότε απαιτείται έλεγχος για κορωνοϊό – Πώς δεν θα χρεώνονται οι ασφαλισμένοι

Source link